Що таке advanced format для жорсткого диска і навіщо він потрібен

Розглянемо виключно з призначеної для користувача точки зору без поглиблення в деталі і технології.
Advanced format – це новий спосіб розмітки поверхні накопичувача на жорстких магнітних дисках, який був розроблений в 2009-му році. Масово HDD з технологією AF масово почали випускатися в 2011 році і виробляються по теперішній час.
У чому відмінності – Кожна доріжка (track) на магнітній пластині складається з послідовності секторів (sectors). Більше тридцяти років розмір сектора дорівнював 512 байтам (bytes). Адвансед формат відрізняється від попередньої версії тим, що в ньому розмір сектора 4096 байт, тобто 4 кілобайти. Нова технологія дозволяє економити до 10% ємності при тій же площі, поліпшений алгоритм системи виправлення помилок ECC (error-correcting code).
Підтримка Advanced Format операційними системами Microsoft і Apple
Для звичайного користувача – Якщо ви встановлюєте операційну систему MS Windows Vista і новіше (Win7, Win8) на жорсткий диск з підтримкою технології advanced format, то додатково ніяких дій робити не потрібно і жодних утиліт використовувати також.
Щоб використовувати новий диск з розміткою advanced format для коректної роботи з Windows XP і більш ранніми ОС є два варіанти. Перший – скористатися утилітою виробника, яка забезпечує штатну швидкість роботи вінчестера. У Western Didital утиліта називається WD align. Компанія Seagate використовує свою фірмову технологію SmartAlign ™, яка не вимагає застосування додаткового програмного забезпечення. Утиліта для дисків native Samsung є на сайті компанії Seagate. Другий – створити і відформатувати розділи на новому диску, підключивши його до комп’ютера з новою операційною системою, і тільки потім встановлювати Windows XP.
Mac OS X підтримує Advanced format починаючи з версії 10.4 і старше (Tiger, Leopard і Snow Leopard).

Відновлення даних з жорстких дисків з Адвансед формат нічим не відрізняється від дисків без нього