Який купити вінчестер, вибрати модель і виробника?

Кожного разу перед покупкою знайомі запитують «Порадь, який купити вінчестер (жорсткий диск)?» «Яка модель якого виробника сама відмовостійка?» .Для більшості користувачів вибір виробника, як то Wesern Digital, Seagate, Hitachi, Toshiba, в основному обумовлений перевагами внутрішнього довіри до продукції будь-якого бренду і минулим вдалим досвідом користування жорстким диском будь-якого виробника.
Якщо HDD якийсь марки у них ламається, то в подальшому вони намагаються уникати придбання його продукції і при першій-ліпшій можливості будуть висловлювати своє «фе» на його адресу, – така психологія більшості споживачів.
Але на сьогоднішній день у сфері виробництва накопичувачів на жорстких магнітних діскаж, у всіх виробників якість і надійність практично на одному рівні.Практично всі збирають свою продукцію з одних і тих же запчастин, придбаних у одних і тих же постачальників – глобалізація. Економічно невигідно організовувати виробництво і розробку в іншому ключі. Навіть різні сімейства дискових систем можуть збиратися з однакових запчастин. Яскравим прикладом тому, лінійки Western Digital «Red» і «Green», – основною відмінністю між якими є прошивка (firmware).Будь-виробників жорстких дисків періодично не застрахований від випуску не дуже вдалою за якістю партії виробів. При покупці нового HDD ніхто не може заздалегідь з великою часткою ймовірності сказати, вдала це буде партія, чи ні.На той час, як це з’ясується, виробник давно випустить свіжу партію з абсолютно іншої апаратної начинкою.
Самі накопичувачі, в силу особливостей виготовлення деталей і автоматизації виробництва, мають розкид в механічних і електричних параметрах. Частково цей розкид виправляється великою кількістю версій мікропрограм. Всі вінчестери десятки годин проходять заводське сканування поверхні і фінішне тестування. Явний брак відразу відсівається. Але тести, на жаль, не в змозі перевірити всі можливі режими і умови користування. Залишається ймовірність, що невеликий відсоток невдалих екземплярів потрапить до покупця.
Основна біда для всіх жорсткі диск без винятку, їх чутливість до зовнішніх впливів і умов експлуатації. Удари, вібрації, скачки напруги живлення, коливання температури, тиску і вологості безпосередньо впливають на термін безпроблемної роботи накопичувачів і збереження даних користувача. Більшість накопичувачів приходить в непридатність через умови, в яких вони працюють. Ще частина, це людський фактор, – зачепив, впустив, не так включив, не туди вставив, вибачте … І лише дуже маленький відсоток з вини виробника.
Так що ні бачу ніякого сенсу шерстити перед покупкою купу форумів, відгуків в мережі, спантеличившись вибором – який hdd найнадійніший.
Визначаєтеся з областю застосування вінчестера, необхідної швидкістю і ємністю і купуєте будь-, згідно з обраними параметрами, будь-якого виробника.
А щоб спати спокійно, всі важливі файли, папки, бази даних, фотографії та відеозаписи в будь-якому випадку потрібно завжди і періодично резервувати. Який би накопичувач надійний не був по завіряннях виробника, друзів і знайомих – резервна копія всіх життєво важливих файлів завжди повинна бути на іншому носії інформації. На завершення статті доречним буде бородатий гумор «Користувачі діляться на дві категорії, на тих хто не робить бекапи і на тих, хто вже робить».